Teknofest Kuşağı'nın geleceğe hazırlanabileceği uzay ve havacılık teknolojisi alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi Ankara'da açıldı. Savunma sanayi alanında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü ve yeni Vecihi Hürkuşların yetişeceği Ankara Havacılık ve uzay teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) iş birliğinde uzay ve havacılık teknolojisi eğitim öğretimine yönelik çalışmalar tamamlandı. 2019 yılında imzalanan protokoller çerçevesinde uzay ve havacılık teknolojisi alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde inşa edildi. 2023-2024 eğitim öğretim yılına hazır hale getirilen okul, öğrenci ve veliler için ziyarete açıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MEB'in dinamik mesleki ve teknik eğitim sistemi aracılığıyla uzay ve havacılık alanında harekete geçildiğini belirterek, "SSB ile TUSAŞ iş birliğinde ilk defa havacılık ve uzay teknolojileri alanında eğitim verecek lisenin açılması için çalışmalarımızı tamamladık. Yapılan çalışma kapsamda havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amacıyla hazırlanan havacılık ve uzay teknolojisi alanı öğretim programı Talim ve Terbiye Kurulu'nda kabul edildi" dedi.
" OKUL TÜM İMKÂNLARA SAHİP"
Öğrencilerimiz okulda son teknolojilerle donatılmış olan atölyelerde havacılık ve uzay teknolojisi alanında nitelikli bir eğitim alırken okulun görsel sanatlar ve müzik atölyeleri ile spor salonlarında ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirme ve boş zamanlarını değerlendirme olanağı bulacaklardır.
Bu okuldan teknisyen unvanı ile mezun olacak öğrenciler havacılık ve uzay teknolojilerine yönelik çalışan kamu ve özel sektör işletmelerinde istihdam edilebileceklerdir.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Programlarından mezun olanlara;
Mezun oldukları Anadolu Teknik veya Anadolu Meslek Program türünün ilgili alan ve dalında diploma (MTAL)
İşyeri açma belgesi
Usta öğreticilik belgesi
EUROPASS belgesi
Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge verilmektedir.
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavına girerek kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler.
Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.
Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiçbir hak kaybına uğramazlar. Diğer ortaöğretim kurumu mezunları ile eşit şartlarda yükseköğretim kurumlarına girme hakkına sahiptirler.
Sektörün insan kaynağı ihtiyacını belirleyerek insan kaynağı planının ve hava aracı ve yedek parça üretiminin yerli imkânlarla yapılması, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda örgün mesleki ve teknik ortaöğretimde havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır.
24.770 m2 ‘lik alanda kurulmuştur. Eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşan tesiste, 32 adet derslik, 6 adet laboratuvar, 2 adet resim ve müzik atölyesi ve konferans salonu bulunmaktadır.
Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahiptir. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacaktır.
Atölye binasında Tahribatsız Muayene Atölyesi (NDT), İtki Sistemleri ve Pervane Atölyesi, Temel Elektronik Atölyesi, Montaj, Entegrasyon ve Kontrol Atölyesi, Havacılık ve Uzay Aviyonik Sistemleri Atölyesi, Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Laboratuvarları bulunmaktadır.
https://ankarahavacilikveuzayteknoloji.meb.k12.tr/tema/index.php